Bescherming bij loonverlies

Ga terug

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren. 

Stel, je hebt net je droomwoning op de kop getikt maar door ontslag of ziekte val je plots zonder werk. Intussen moet je wel maandelijks je hypothecaire lening blijven aflossen. Voor sommigen lijkt het de grootste nachtmerrie, voor anderen is het helaas de bittere realiteit. Gelukkig bestaat er nog zoiets als de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Via deze verzekering wil de Vlaamse overheid mensen beschermen die een hypothecaire lening zijn aangegaan voor de aankoop, de bouw of de renovatie van een woning. Vorig jaar werd aan 9.594 aanvragers zo’n verzekering toegekend. 

Voorwaarden

Zoals de naam het doet vermoeden, kan je dankzij deze verzekering bij plots loonverlies je lening blijven afbetalen. Ik vertel er wel onmiddellijk bij dat je als aanvrager aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo mag de waarde van je woning niet meer dan 320.000 euro bedragen, en moet je als aanvrager ook volledig arbeidsgeschikt zijn en een vaste job hebben. Wie dan werkloos of arbeidsongeschikt raakt, kan een tegemoetkoming krijgen van maximaal 600 euro per maand. Een vastgoedmakelaar kan je wegwijs maken in deze voorwaarden. 

Ook voor huurders? 

Belangrijk om weten: de Vlaamse meerderheidspartijen onderzoeken momenteel of de verzekering gewaarborgd wonen uitgebreid kan worden naar huurders. Want ook al blijft eigendomsverwerving het beste appeltje voor de dorst, we kunnen niet ontkennen dat de huurmarkt een steeds prominentere rol inneemt. Door de verzekering uit te breiden, willen de politici de ondersteuning voor zowel de koop- als huurmarkt wat dichter bij elkaar brengen. En dat is iets wat we als sector alleen maar kunnen toejuichen.

 

Lees hier het volledige artikel

Bron: CIB

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan